Güvenli Sürüş Önerileri
Araç üzerindeki tüm kar birikintilerini tavan dahil temizleyiniz. Aracın tüm camları ile ön farlar, sis lambaları ve arka stop lamba grubunun kar temizliğini mutlaka yapınız.
Silecek suyu seviyesinin tam dolu ve sileceklerin çalışır durumda olduğunu kontrol ediniz. Silecek suyuna mutlaka donma önleyici katkı ekleyiniz.
Lastikleriniz kış lastiği ve lastiklerin diş derinliği en az 3 mm olmalıdır. Lastik ölçüleri üretici tarafından belirlenen ölçüye uygun olmalıdır. Lastik basınçları düşük veya yüksek olmamalıdır.
Akünüzün kontrolü yapılmış olmalı ve motor soğutma suyunda en az %50 antifreeze bulunmalıdır.
Acil durumlar için aracınızda kar zinciri, çekme halatı, fener, akü takviye kablosu, buz kazıyıcı, eldiven, kürek, battaniye ve iş tulumu bulundurunuz.
Kapı fitillerine vazelin sürerek donmasını önleyiniz.
Aracınızın servis bakımlarını mutlaka eksiksiz olarak yaptırınız.
El fren balataları ıslaklık nedeni ile donabilir ve fren diskine yapışabilir. Vitesi P konumunda veya viteste bırakarak arka tekerleklerin önüne takoz koyunuz ve el frenini bırakınız.
Farlarınız açık şekilde sürüş yapınız. Eğer gerekiyorsa sis farlarıda açılabilir.
Daima düşük viteste sürünüz . Ani hızlanma ve yavaşlama yapmadan sabit ve yavaş hızda sürüş yapınız. Yavaşlamak için fren pedalına basmak yerine motor freni kullanmayı tercih ediniz.
Önünüzdeki araç ile aranızda normalden 3 kat daha fazla mesafe bırakınız ve bu mesafeyi koruyunuz. Karlı havalarda hız sabitleyici (cruise control) kullanarak sürüş yapmayınız.
Ani direksiyon manevrası yapmayınız. Sollama yapmadan öndeki aracı takip ediniz.
Sıcaklık artması sonucu kar ve buzların erimeye başlaması durumunda yollar daha kaygan hale gelir. Bu nedenle daha yavaş ve dikkatli sürüş yapılmalıdır.
Eğer lastikler kara saplanmış ve patinaj çekiyorsa, kürek ile lastik çevresini kardan temizleyiniz ve lastiğin hareket yönüne kum dökünüz.
Size yeşil ışık yandığında kırmızı ışıkta diğer araçların durduğundan emin olduktan sonra kalkış yapın.
Eğer lastikler kayıyorsa, direksiyonu hemen çevirmeyiniz. Gaz pedalından ayağınızı çekerek bekleyiniz. Bu yanal kaymayı yavaşlatacak ve lastikler yere tutunacaktır. Direksiyonu kayma yönüne çevirerek ve yavaşça gaz pedalına basarak hareket ediniz.
Köprü, viyadük ve tenha yolların daha çabuk buzlanması nedeni ile alternatif yolları tercih ediniz.
Aracı kar yığınına sokmanız sonucu aracın hızı azalır ve patinaj riski artar. Mümkün olduğunca karlı bölgelere girmemeye dikkat edilmelidir.
Kar zinciri aracınızın direksiyon kontrolünü zayıflatır o nedenle sürüşte araç hızı en çok 30km/h olmalı ve temiz asfaltta zincir çıkarılmalıdır. Zincir çekiş olan lastiklere gergin takılmalı ve 0,5-1 km sürüşten sonra tekrar gerginliği kontrol edilmelidir.
Kar zinciri aracın gövdesi ile temas etmemelidir. Uygunsuz ölçüde veya doğru takılmamış kar zinciri araca zarar verebilir.
Eğer aracınızda 4x4 sistemi mevut ise tüm sürüş esnasında ön ve arka akslara giden çekiş gücü, yol ve sürüş şartlarına göre değişmektedir. Karlı, kaygan yol şartlarında veya araç çekiş düşüklüğü, tekerlerde kayma , spin hissettiğiniz durumlarda 4x4 kilit düğmesine basarak sistemi devreye alınız. Bu durumda ön ve arka akslar aynı hızda dönmeye başlayacak maksimum çekiş gücü elde edilecektir.
4x4 kilit sistemi araç hızı 60 km/sa üzerine çıkınca devre dışı kalacaktır.
4x4 kilit sistemini kuru yollarda kullanmayınız ve yokuş aşağı kaygan yollarda düşük hızda dikkatli kullanınız.
Detaylı bilgi ve sorularınız için Hyundai yetkili servisleri ve Müşteri Danışma Hattı’na (0216 571 63 01) ulaşabilirsiniz.